Grécko: Vodca PASOK varoval voličov pred vstupom ultrapravice do parlamentu

30.04.2012 Celý región

Atény 30. apríla (TASR) - Vodca najsilnejšej politickej strany v Grécku, Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK), Evangelos Venizelos, varoval voličov, aby v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách neumožnili vstup ultrapravice do parlamentu. A žiadal ich o pochopenie toho, prečo PASOK podporil reštriktívne opatrenia vlády výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc pre krajinu.

Bývalý minister financií varoval pred vzostupom ultrapravicovej extrémne nacionalistickej strany Zlatý úsvit (Chrysi avgi), ktorá by vo voľbách mohla získať okolo päť percent hlasov a dostať sa do parlamentu.

"Zlatý úsvit je extrémny jav, som presvedčený, že je príkladom fašizmu a my sme radikálne proti nemu. Je to urážka našich dejín i parlamentu," povedal v rozhovore pre agentúru Reuters. Naznačil, že Grécko by ich nástupom do parlamentu mohlo dospieť k svojej verzii nemeckého Weimaru, ktorý viedol k vzostupu nacizmu a Adolfa Hitlera.

Strana Zlatý úsvit má v predvolebnom programe vyhostenie ilegálnych aj legálnych imigrantov a stretáva sa pod vlajkou so starovekým gréckym symbolom meandrového tvaru, pripomínajúcim svastiku.

Získala si chudobných Grékov, ktorým rozdáva oblečenie a potravinové balíčky. Sama seba označuje za národnostnú stranu a voličov získava aj útokmi na medzinárodnú finančnú pomoc a na to, čo nazýva nemeckou dominanciou v Európe.

Venizelos v rozhovore naznačil, že jedinou rozumnou cestou pre Grécko je zabezpečiť, aby krajine vládla koalícia niekoľkých proeurópskych strán. "Vyše 75 percent našich ľudí hovorí, že sú za Európu a pre euro. Toto treba vo voľbách vyjadriť," zdôraznil.

"Usilovne sa pokúšame presvedčiť Grékov, že cesta, na ktorú sme sa vydali, je ťažká, ale bezpečná. Som čestný a sebakritický, ale pokúšam sa vysvetliť, že to, čo sme urobili, bolo na ochranu Grékov - nie, aby im ublížilo."

Európsku úniu vyzval, aby riešila nárast podpory ultrapravice na starom kontinente, argumentujúc, že úspech vodkyne Národného frontu Marie Le Penovej v prvom kole francúzskych prezidentských volieb je dôkazom posunu Európy vpravo.

PASOK bol po desaťročia najväčšou politickou stranou v krajine, predvolebné prieskumy však ukázali, že voliči chcú potrestať strany, ktoré schválili šetriace opatrenia.

Podľa najnovšieho prieskumu má v súčasnosti najväčšiu voličskú podporu konzervatívna Nová demokracia, za ktorou zaostáva Pasok. Za nimi nasledujú štyri strany, ktoré sú proti záchranným balíčkom Európskej únie a Medzinárodného menového fondu pre Grécko.

Venizelos verí, že Gréci budú hlasovať pre strany, ktoré dostanú krajinu z krízy. "Počet nerozhodnutých je taký veľký, že hovoriť o nejakom výsledku nemá teraz význam. Voľby sa rozhodnú v posledných troch dňoch... Gréci sú možno roztrpčení, ale sú rozumní."
 

Vyberte región